Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Βάλτε τα γυαλιά στον ήλιο...


Οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου είναι σοβαρή απειλή για την όρασή μας και όλοι χρειαζόμαστε προστασία από τις βλαβερές επιδράσεις τους. Η διαχρονική συσσωρευτική δράση τους έχει σχετισθεί με την πρόκληση καταρράκτη αλλά και με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας του ματιού. που είναι η κυριότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους, λένε οι οφθαλμίατροι. Σήμερα ακόμα και τα παιδιά από δύο ετών πρέπει να φοράνε οπωσδήποτε γυαλιά.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύουμε τα μάτια μας κάθε μέρα. Ακόμη και όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος! Τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο με πλατύ γείσο μπορούν να μας προστατεύσουν. Ομως, προσοχή στα γυαλιά που αγοράζουμε! Ζητήσαμε από την κ. Κική Μαραβέλη, των οπτικών καταστημάτων Optical Παπαδιαμαντόπουλος, να μας μιλήσει για το μοδάτο και τόσο απαραίτητο αυτό αξεσουάρ και μάθαμε τα πάντα για την προστασία των ματιών μας από τον ήλιο.

«Υπάρχουν τριών ειδών ακτίνες: UVA, 
UVB και UVC. Οι τελευταίες δεν μας απασχολούν, καθότι απορροφούνται από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και δεν φτάνουν στην επιφάνεια της Γης. Οι ακτίνες UVA απορροφούνται από το ανθρώπινο μάτι, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής καταγεγραμμένες βλαβερές συνέπειες. Αυτό βεβαίως είναι ένα θέμα που ερευνάται ακόμα. Οι ακτίνες UVB είναι αυτές που καίνε το δέρμα και μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στα μάτια. Υπάρχει η άποψη ότι η καθημερινή έκθεση στην UVB ακτινοβολία για αρκετή ώρα και για πολλά χρόνια μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη και άλλα προβλήματα στα μάτια. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μία… σκάλα από το 1 - 11 για να μετρήσουν την υπεριώδη ακτινοβολία που φτάνει σε διάφορα σημεία της Γης σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Γι’ αυτό μας συμβουλεύουν, ειδικά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, να αποφεύγουμε τον ήλιο το μεσημέρι και να φοράμε καπέλο και γυαλιά».
- Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία; Η υπεριώδης ακτινοβολία φθάνει στα μάτια όχι μόνον από τον ουρανό αλλά επίσης και από ανάκλαση κυρίως στο χιόνι, στην άμμο και σε άλλες ανάλογες επιφάνειες. Απαραίτητα για την προστασία τους είναι το καπέλο με γείσο και τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου (απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία). Ενα καπέλο με μεγάλο γείσο μπορεί να μειώσει περίπου κατά 50% την ακτινοβολία UV που μπορεί να φθάσει στα μάτια από επάνω και γύρω από τα γυαλιά ηλίου. Τα απορροφητικά γυαλιά είναι αυτά που αποτελούν την καλύτερη ασπίδα των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αρκετοί επιλέγουν φακούς επαφής που απορροφούν τη βλαβερή ακτινοβολία. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Χρειάζονται οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου πάνω από τους φακούς, για να είμαστε σίγουροι ότι τα μάτια είναι απόλυτα προστατευμένα. Το πιο σημαντικό πάντως είναι να επιλέγουμε γυαλιά ηλίου που όχι μόνο μας ταιριάζουν αλλά μας παρέχουν τουλάχιστον 98% προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Μην τα αντιμετωπίζετε λοιπόν ως αξεσουάρ. Είναι εξίσου σημαντικά με την αντηλιακή κρέμα και το καπέλο για να θωρακιστούμε απέναντι στον ήλιο.
- Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές που πρέπει να προσέξουμε σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα;Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο να αναγράφονται επάνω στα γυαλιά ηλίου ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ποιότητά τους. Ο μόνος τρόπος να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό που αγοράζουμε, τουλάχιστον στον ελληνικό χώρο, είναι να επιλέγουμε τα οπτικά καταστήματα όπου όλα τα γυαλιά που διατίθενται είναι ελεγμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε πως σχεδόν όλα τα γυαλιά ηλίου που κυκλοφορούν εκτός οπτικών καταστημάτων δεν είναι κατασκευασμένα από σωστά και ανθεκτικά υλικά. Αυτό σημαίνει πως η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ζαλάδες. Ας μην παρασυρόμαστε λοιπόν από τη χαμηλή τιμή τους, γιατί μπορεί να προκληθεί ζημιά στα μάτια.

Οι σωστοί φακοί για κάθε περίπτωση

Το χρώμα των φακών είναι προσωπική υπόθεση και δεν έχει να κάνει με το πόσο καλά προστατεύονται τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το γκρι και το καφέ είναι τα πιο δημοφιλή, επειδή παραμορφώνουν λιγότερο τα φυσικά χρώματα. Ανάλογα με τις συνήθειές μας όμως διαλέγουμε και το κατάλληλο χρώμα. Για παράδειγμα, όσοι ασχολούνται με τη σκοποβολή επιλέγουν κίτρινους φακούς επειδή αυξάνουν την αντίθεση των χρωμάτων, με αποτέλεσμα να βλέπουν καλύτερα τον στόχο. Υπάρχουν διάφορα είδη φακών:
Blue-blockers: Μπλοκάρουν το μπλε φως. Χρησιμοποιούνται από τους skiers, τους κυνηγούς, τους ιστιοπλόους και τους πιλότους.Polarized lenses: Φακοί με ειδικές επιστρώσεις για να μειώνουν την αντανάκλαση. Οι φακοί αυτοί είναι απαραίτητοι σε όσους ασχολούνται με σπορ στο χιόνι ή το νερό.Mirror lenses: Οι φακοί με την εξωτερική επίστρωση καθρέφτη μειώνουν στο ελάχιστο το ποσοστό του φωτός που εισέρχεται στα μάτια σας.Gradient ή Degrade lenses: Πρόκειται για τους φακούς που το επάνω μέρος είναι πιο σκούρο και μειώνεται σταδιακά, ώστε το κάτω μέρος να είναι ανοιχτόχρωμο. Είναι ιδανικοί για οδήγηση.Photochromic lenses: Οι φακοί αυτοί προσαρμόζουν το χρώμα τους σύμφωνα με το ποσοστό της UV ακτινοβολίας που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή.

TIPS

- Στην Ευρώπη και την Αμερική οι κρυστάλλινοι φακοί έχουν αποσυρθεί από την αγορά, ενώ η χρήση τους σε παιδιά και εφήβους διώκεται ποινικά.
- Το να επιλέξετε γυαλιά ηλίου για τα παιδιά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες ή μόνο τις ώρες που βρίσκεστε στην παραλία. Οι ακτίνες του ηλίου βρίσκουν τα μάτια άμεσα ή έμμεσα.
- Αποφύγετε να επιλέξετε γυαλιά έχοντας ως κύριο κριτήριο την εξωτερική εμφάνισή τους.
- Ο σκελετός μπορεί να είναι από βαμβακόνημα, μεταλλικός, τιτάνιο ή ατσάλι, από πολύτιμα μέταλλα (χρυσό, ασήμι) πολύ βαριά συνήθως και για ικανά πορτοφόλια, άλλοτε χειροποίητοι και πιο προσεγμένοι κι άλλοτε βιομηχανοποιημένοι.
- Στην ουσία, τα γυαλιά δεν έχουν ημερομηνία λήξης, ωστόσο το υλικό γερνάει. Και οι φακοί επίσης έχουν φθορές από τη χρήση τους. Καλό είναι λοιπόν να τα αλλάζουμε τακτικά (άλλωστε, η μόδα κάποιες φορές το επιβάλλει).
- Επίσης: Να μην τα αφήνουμε οπουδήποτε με τους φακούς προς τα κάτω. Να μην τα ακουμπάμε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Να τα καθαρίζουμε συχνά με τα ειδικά πανάκια που τα συνοδεύουν. Μία φορά τον μήνα καλό είναι να τα πλένουμε με υγρό πιάτων και να τα αφήνουμε να στεγνώσουν φυσικά. Μην τα φοράμε σαν στέκα για τα μαλλιά γιατί μαζεύουν λιπαρότητα και θαμπώνουν από τα υλικά του styling που χρησιμοποιούμε.

Επιλέγοντας σκελετό
Τα γυαλιά μπορούν να αλλάξουν εντελώς το ύφος και να φέρουν σε ισορροπία τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου. Οταν έρθει η ώρα να επιλέξουμε, πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

- Το σχήμα του σκελετού να είναι σχεδόν αντίθετο από το σχήμα του προσώπου.
- Ο σκελετός να ακολουθεί το σχήμα των φρυδιών.
- Το μέγεθός του να είναι συμμετρικό με το μέγεθος του προσώπου (μικρό πρόσωπο, μικρός σκελετός, μεγάλο πρόσωπο, μεγαλύτερος σκελετός).
- Θα πρέπει να νιώθετε τον σκελετό πολύ άνετο, να μην αφήνει σημάδια στο πρόσωπο και να εφαρμόζει απόλυτα.


ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...